KnowHow: Open Call
Inom ramen för projektet KnowHow söker vi konstnärer som vill fördjupa sin praktik genom samarbete med andra konstnärer. Utifrån en plats eller ett sammanhang kommer du, i par eller i grupp, att utveckla ett nytt arbete.
KnowHow: Open Call
KnowHow
Är du konstnär och ny i Sverige? Vill du förstå branschen bättre, få nya samarbeten och uppdrag? Konstnärscentrums projekt KnowHow riktar sig till professionella konstnärer som vill etablera sig tydligare på konstscenen och på arbetsmarknaden i Sverige. Syftet med KnowHow är att lära känna konstfältets uppdragsgivare — att skapa nya nätverk och utbyten mellan konstnärer och att initiera nya konstnärliga samarbeten. Projektet är därför öppet för alla bildkonstnärer oavsett hur etablerad du är på konstscenen.
Open Call
Inom ramen för projektet KnowHow söker vi konstnärer som vill fördjupa sin praktik genom samarbete med andra konstnärer. Utifrån en plats eller ett sammanhang kommer du, i par eller i grupp, att utveckla ett nytt arbete.
Syfte och mål
Ett viktigt syfte med projektet är att olika erfarenheter möts. Målet är att utveckla möjligheterna till uppdrag inom offentlig konst, att förstå mer om det offentliga rummets möjligheter och begränsningar och att utforska sätt att arbeta självorganiserat med egna initiativ. Inom projektet kommer du också synliggöra din kompetens och skapa nya nätverk.
Process
Projektets utgångspunkt är det gemensamma lärandet. Du förväntas vilja utforska samarbete med en eller flera andra deltagare i en gemensam eller parallell konstnärlig process. Du kan själv föreslå någon du vill samarbeta med i din ansökan, eller bli erbjuden ett förslag med en eller flera andra konstnärer att arbeta tillsammans med.
Ni kommer att arbeta med utgångspunkt i en specifik plats eller sammanhang. Föreslå en plats att arbeta med redan i din ansökan, eller låt det växa fram i dialog med handledare.
Förutom eget arbete med coachning från handledare består projektet av verktyg för att genomföra platsanalys, platsbesök, att identifiera lämpliga uppdragsgivare och även möten med potentiella framtida uppdragsgivare.
Konstnärligt slutresultat
Resultatet av projektet kan till exempel vara en undersökning av en plats eller ett konstnärligt förslag för ett specifikt sammanhang, exempelvis ett torg eller en skola. Aktuella platser, lämpliga arbetsmetoder och former för presentation diskuteras fram i dialog med handledare under projektets gång. Avslutningsvis presenteras resultatet för potentiella uppdragsgivare. Projektet kan dock inte lova något fortsatt uppdrag eller samarbete med uppdragsgivare.
Vem kan söka
Ansökan är öppen för yrkesverksamma konstnärer med konsthögskoleutbildning eller dokumenterad yrkesverksamhet.
Vi söker konstnärer med olika uttryck och bakgrund, som är öppna för nya former av samarbete och samverkan. Inom projektet utforskar vi nya former för mentorskap, där konstnärer som nyligen kommit till Sverige arbetar tillsammans med konstnärer som redan är etablerade här, i jämställda och likvärdiga samarbeten.
Den som anmäler sig förväntas delta i fysiska träffar i Mellansverige. Vissa moment kan man delta digitalt i.
Hur ansöker jag?
Mejla oss med en kort beskrivning av ditt arbete och en motivering till varför du söker till Open Call. Bifoga CV och bilder och beskrivning på ett av dina arbeten som du tycker beskriver din praktik tydligt. Vi kommer eventuellt att kontakta dig för ytterligare information.
Skicka din ansökan till: knowhow@konstnarscentrum.org.
Skriv “Ansökan Open Call” i ämnesraden i ditt mejl.
Hur görs urvalet? Vem gör urvalet?
Målet är att skapa en blandad grupp utifrån både bakgrund, ålder och konstnärliga uttryck. Utöver detta är vilja och förmåga till samarbete viktigt. Urvalsgruppen består av representanter från Konstnärscentrum östs styrelse, KnowHows arbetsgrupp och extern kompetens.
Antal deltagare: Åtta konstnärer som arbetar i par eller grupp.
Budget
Arvodet är 30 000 kr/deltagare på f-skatt. (Har du inte företag är det möjligt att få betalt som lön) I summan ingår eventuella kostnader för produktion av konstnärlig skiss samt material för presentation. I vissa fall kan projektet bekosta resekostnader. Ange i din ansökan om det är aktuellt.
Tidsomfattning: Cirka 20 timmar i gemensamma träffar + eget arbete.
Handledare:
Anna Högberg är huvudhandledare. Hon är konstnär och arbetar med offentliga gestaltningar. Hon har också erfarenhet av att arbeta med att förverkliga den statliga politiken för gestaltad livsmiljö i kommun och region, bland annat i Gävleborgs län. Anna har också varit projektledare på Statens konstråd och utbildar konstnärer i att ansöka om uppdrag.
Ytterligare externa handledare kommer att finnas i projektet.
Tidsplan
Ansökningsperiod: 23 oktober - 8 november
Portfoliovisning med möjlighet att ställa frågor och komplettera ansökan: 31 oktober och 7 november, kl. 17:00-19:00, Färgfabriken.
Deltagare meddelas: 15 november
Träff 1: Uppstartsmöte med introduktion. Torsdagen den 21 november
Träff 2: Vad är en Platsanalys? Torsdagen den 28 november
Träff 3: Identifiera egna platser Torsdagen den 5 december
Träff 4: Studiebesök Torsdagen den 12 december
Eget arbete: december - februari, under handledning
Träff 5: Presentation och genomgång med gruppen internt (februari)
Träff 6: Presentation och genomgång för potentiella uppdragsgivare (februari)
Mer information: Skriv till knowhow@konsnarscentrum.org